Hírek

Szüreti felvonulás Böhönyén


 

 

Szüreti felvonulás Böhönyén

 

 

 A múltban, a falvakban évről-évre Szent Mihály napja körül, mulatsággal, vigassággal köszöntötték az őszt, az őszi munkákat, a szüretet.

A lassan feledésbe merülő hagyományainkat Böhönyén is szeretnénk feleleveníteni, mint ahogy tettük Illés napján a búcsúval, falunappal. A falu apraját-nagyját összefogó és megmozgató rendezvény lehet a szeptember 26-án megrendezésre kerülő Szüreti felvonulás és bál. A szüreti felvonulás célja a hagyományok ápolása, és hogy a résztvevők és a szemlélők számára maradandó élményt nyújtson.

A felvonulás Böhönye Község Önkormányzata, a Böhönyei Gézengúz Óvoda, a Festetics Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és községünk civil szervezeteinek közreműködésével valósul meg.

A falu utcáin ebéd után a szüreti felvonulás játsza a főszerepet, a látványos menetet a település több pontján megszemlélhetik a kíváncsiskodók. A hagyományokhoz hűen az első fogaton ül a kisbíró, aki a település kijelölt pontjaira érkezéskor hangos dobszóval jelzi a látványosság kezdetét. Másik fogaton foglalnak helyet az esti bál zenészei is, akik tradicionális népi zenével szórakoztatják az utcán megjelenteket. Őket követik a magyaros népviseletbe öltözött böhönyei fiúk-lányok. A menet megállóhelyein az iskola néptáncosai ropják a táncot, akik a falu lakóit is csábítják a közös éneklésre, táncra. Eközben senki sem maradhat szomjas, mivel a böhönyei Borbarátok folyamatosan kínálják az ó és az újbort.

A nap végére a menet megérkezik utolsó állomáshelyére, ahol kezdetét veszi a szüreti bál, a hajnalig tartó zenés, táncos mulatság, hagyományos népi játékokkal fűszerezve.

Európai Mobilitási Hét


 

 

Európai Mobilitási Hét

 

 

Magyarország tizenegy éve rendezi meg az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Napot szeptember 16. és 22. között. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampányához tavaly 145 hazai település csatlakozott. A fejlesztési tárca idén egyedi támogatás útján elnyerhető összeggel segíti a települések környezettudatos, helyes és biztonságos közlekedést népszerűsítő, szemléletformáló programjainak szervezését. A mi településünk, az elmúlt évekhez hasonlóan csatlakozott idén is az autómentes naphoz. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 50% -nyi támogatást ítélt meg a program szervezéséhez.

A minisztérium arra törekszik, hogy az ország minél több önkormányzatát be tudja vonni a kezdeményezésbe. A helyi programokkal a lehető legtöbb emberhez eljutva szemlélet- és gondolkodásmód-váltás a cél, több mozgásra, környezettudatosabb magatartásra van szükség.

A rendezvény egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegyük a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

Augusztus 20. Államalapító Szent István ünnepe


 

Augusztus 20. Államalapító Szent István ünnepe

 

Mint minden évben, idén is a Római katolikus templomban került sor az Államalapító Szent István tiszteletére rendezett megemlékező ünnepségre. Az ünnepi ökomenikus szentmise kenyérszenteléssel ért véget, majd a Magyarok Nagyasszonya Kórus összeállítását hallgathattuk meg. A Füred Rock Színkör verses, zenés előadása színesítette a rendezvényt, amely az elismerő címek átadásával zárult

Read more: Augusztus 20. Államalapító Szent István ünnepe

Búcsúest a Pitypang Lakásotthonban

 


 

Búcsúest a Pitypang Lakásotthonban

 

 

Július 18-án délután izgatottan, de annál nagyobb szeretettel vártuk az erdélyi vendégeket. A lakásotthonban élő gyerekek segítettek töki pompost sütni, teríteni.

Az erdélyi gyerekeket és kísérőiket egy dallal (Tábortűz) és Janus Pannonius soraival köszöntöttük. Szomszédaink is átjöttek a vendégfogadásra. Sokféle sütemény – amely munkatársaim ügyességét dicséri – és gyümölcs is került az asztalra.

Read more: Búcsúest a Pitypang Lakásotthonban

Látogatók a testvértelepülésről


 

Látogatók a testvértelepülésről

 

 

Nagy örömünkre szolgált, hogy Július 13- 19-ig vendégül láthattuk a testvértelepülés 15 gyermekét és 3 felnőtt kísérőit.

Fogadásuk az iskolánk étkezdéjében történt, ahol finom vacsorával vártuk őket. A kölcsönös üdvözlés után Gyimesvölgyi Klára egy szép gyimesi népdallal örvendeztetett meg bennünket, majd a gyerekek és kísérőik elfoglalták szállásaikat a családoknál.

Read more: Látogatók a testvértelepülésről

Subcategories

Pályázatkereső

 

www.pafi.hu

Közadatkereső

Joomla template by ByJoomla.com