Cikkek


 

 

 

Illés napi búcsú és Falunap

 

A hagyomány szerint Illés napján tartották a búcsút elődeink, amely mára már kikopott a szokásaink köréből. A falunapot erre a jeles napra tűztük ki, hogy legyen ismét vigasság, gondtalan szórakozás a településünkön.

 

Illés napja

 

Illés az Ószövetség legnagyobb prófétája, akit Éliás néven is ismernek. Mind a keleti, mind a nyugati egyház szentként tiszteli. A Biblia tanúsága szerint Illés, aki Áháv király uralkodása idején fellépett a bálványimádás ellen, a bálványt tisztelő király bosszúja elől bujdosni kényszerült, és ebben az időben, csodálatos módon, egy holló táplálta.


Miután Isten a király bálványimádása miatt többéves pusztító szárazságot bocsátott az országra, csak Illés könyörgése adott esőt, ezzel is jelezve a próféta igazát. Illést az Isten tüzes lovak vontatta tüzes szekéren magához ragadta az égbe. Sok vidékünkön Illés szekerének nevezik a Göncölszekeret.


Népi hagyomány szerint Illés, az Isten megbízatása alapján, rendet csinált az égben, ledobálva onnan a méltatlanná vált kevély angyalokat, és azóta is villámokat szór a rossz angyalokra és gonosz emberekre.


A néphit szerint Illés küldi a nagy nyári zivatarokat, az égiháborút, különösen neve napja táján. Talán ezért e napon - félve a villámcsapásoktól - általában nem arattak. Amikor pedig megzendült az ég, azt mondták, „Illés hordókat gurigáz az égben...", vagy, hogy „Illés most is a sátánnal csatázik".

 

Illés-napi kiállítás

 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is két kiállítással vártuk látogatóinkat. Kézimunka kiállítást rendeztünk be a Szociális Alapszolgáltatási Központ kiállítótermében helyi alkotók munkáiból. Köszönetet mondunk nekik, hogy alkotásaikat rendelkezésre bocsátották: Bácsiné Nemes Zsuzsanna, Nagyné Kollár Irma, Tóth Gábor Lászlóné.

 

A Községi Könyvtár és Művelődési Házban „Kegyhelyeink” címmel kiállítást készítettünk, Steiner Józsefné Nagyatádi képeslap gyűjtő anyagának felhasználásával. A kiállítást Grujber Zsolt atya nyitotta meg.

 

 

Minden település számára fontos helyi ünnep a falunap. Ez az az alkalom, amikor összegyűlnek a falu lakosai, hogy megálljanak egy pillanatra a napi rohanásban, és örüljenek az életnek, örüljenek egymásnak. A falunapok megszervezése nem kis feladat, hiszen egy napba kell sűríteni mindent. A falunap legyen érték, értékes programokkal. A falunap legyen szórakozás, vidámsággal, mulatsággal. A falunap szóljon a fiataloknak, és szóljon az idősebbeknek is. Természetesen a falunap a gyerekeké is, játékkal, élményekkel fűszerezve.

Szentmisévelkezdtük az ünneplést, majd a falu határában felállított kettős keresztszentelésre került sor. A mindkét egyház részéről megáldott, apostoli kettős kereszt jelképezi számunkra,"Isten, Család, Haza"egységét, és szeretetét. A kettős kereszt felállítása Máté József és családjának felajánlásából valósulhatott meg.

 

A sportpályán, a falunap helyszínén már előző naptól szorgos kezek dolgoztak, hogy minden készen álljon a megnyitóra. Sikerült feleleveníteni a régi búcsúk hangulatát: kirakodóvásár, körhinták, lufik, vattacukor édes illata idézte meg. A főzőversenyrejelentkezők szorgos csapatai 12 órától sürögtek-forogtak a kondérok körül. A levegőt ínycsiklandozó illatok töltötték be. Az elkészült étkeket a csapatok: Csillagösvény-Böhönye a Határon Túli Magyarokért Egyesület, Böhönyei Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Önkormányzati Tűzoltóság, Pitypang Lakásotthon és a Nagyszakácsi kis kukták, Böhönyei Gézengúz Óvoda, Pósai Horgász Egyesület, Varászló Önkormányzata, Nagybajomi Baráti Társaság, Kulturális és Hagyományőrző Egyesület Vése, Böhönyei Gézengúz Óvoda Konyhája, Böhönyéért-Somogyért Egyesület és a Böhönye Községi Sportegyesület maguk kínálták az ételeket az érkezőknek. A zsűri a már hagyománnyá vált „Fakanál-díjjal” és oklevéllel ismerte el a csapatok munkáját.

Közben megtekinthettük a Somogyi Veterán Járműegyesület autóinak kiállítását, felvonulását.

A finom ételek elfogyasztása után a figyelem a színpadra terelődött, hiszen a polgármester asszony és Jakó Gergely, a Somogy Megyei Közgyűlés elnökének megnyitó beszéde után, a Baglas Fundamentum Táncegyüttes színvonalas bemutatójában gyönyörködhettünk. Őket társastánc bemutató követte, majd a szomszédos települések nyugdíjas egyesületeinek kórusai, táncosai léptek a színpadra és a kommunális csoport frissen debütált tánckara.

Nagyon nagy sikere volt az óvodások „Divatbemutató” című produkciójának. Ezúton is szeretnénk megköszönni, a fellépőknek, az óvónőknek az önzetlen munkájukat.

A gyermekeknek a nap folyamán ingyenesen rendelkezésre állt a légvár, vártuk őket kézműves foglalkozásra, arcfestésre, lufihajtogatásra.

A színpadon folyamatosan követték egymást a fellépők, a Royal Dance Sings operettekkel és slágerekkel varázsolta el a közönséget. Sokak számára népszerű Sós Fecó és Hencsy forró hangulatot teremtett, a szó szoros értelmében, még a hangfalak is égtek, no nem a lelkesedéstől, csak a hangerőtől.

Kicsit nyugalmasabb vizekre evezhettünk Varga Feri – Balássy Betty jól ismert duójával. Gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt szórakoztató műsort adtak elő. A közönségből többen táncra is perdültek.

A jó hangulat folytatódott az este folyamán is, a nap befejezéséig a Zero zenekar muzsikájára rophatták a táncot a fáradhatatlan lábú ifjak és kevésbé ifjak.

A pergő, jó hangulatú nap levezetéséért szeretnénk köszönetet mondani segítőinknek és a műsorvezetőnek, György-Dávid Valentinnak. Itt az újság lapjain is köszönetet mondunk támogatóinknak!

 

Dr. Savanyó Józsefné

intézményvezető

 

Pályázatkereső

 

www.pafi.hu

Közadatkereső

Joomla template by ByJoomla.com